Επίσκεψη στο CERN: Μία Τρικαλινή εκπαιδευτικός στο Κέντρο της Επιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας

Επίσκεψη στο CERN: Μία Τρικαλινή εκπαιδευτικός στο Κέντρο της Επιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας

Η καθηγήτρια Κοντογιάννη Μαρία, Πληροφορικής που κατά το τρέχον σχολικό έτος υπηρετεί στο Γυμνάσιο Φαρκαδόνας Τρικάλων,  ήταν μεταξύ των εκπαιδευτικών που επιλέχθηκαν φέτος όπου είχε την ευκαιρία να ζήσει από κοντά την επιστημονική πρωτοπορία του CERN.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του CERN στη Γενεύη. Τα έξοδα διαμονής και διατροφής ήταν ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης, παρακολουθήσαμε διαλέξεις από κορυφαίους επιστήμονες σχετικά με τη φυσική σωματιδίων, την τεχνολογία επιταχυντών και τις εφαρμογές τους. Επιπλέον, συμμετείχαμε σε πρακτικά εργαστήρια, όπου μάθαμε πώς να προσαρμόζουμε πολύπλοκες επιστημονικές έννοιες για τους μαθητές μας. Τα εργαστήρια αυτά ήταν σχεδιασμένα για εκπαιδευτικούς και μας έδωσαν τα εργαλεία για να κάνουμε τη φυσική και τις επιστήμες πιο κατανοητές και ενδιαφέρουσες.

Το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά επιστημονικά ερευνητικά κέντρα στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1954 και έχει την έδρα του κοντά στη Γενεύη, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.

Το CERN επικεντρώνεται στη φυσική σωματιδίων, δηλαδή στη μελέτη των θεμελιωδών συστατικών της ύλης και των δυνάμεων που τα ελέγχουν. Η πιο γνωστή εγκατάστασή του είναι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, που επιτρέπει τη σύγκρουση πρωτονίων σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, προσομοιώνοντας συνθήκες του πρώιμου σύμπαντος.

Το 2012, το CERN έγινε διάσημο με την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, που επιβεβαίωσε μια βασική θεωρία για το πώς τα σωματίδια αποκτούν μάζα. Εκτός από τη φυσική, το CERN έχει συνεισφέρει σημαντικά σε τεχνολογίες όπως το World Wide Web, που αρχικά αναπτύχθηκε εκεί για να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιστημόνων.

Το CERN αποτελεί σύμβολο διεθνούς συνεργασίας, με χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο να συνεργάζονται στις έρευνές του.

Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι απλώς μια επιμορφωτική εμπειρία· είναι μια ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τη διδασκαλία μας με νέες μεθόδους και να μεταδώσουμε τον ενθουσιασμό για τις επιστήμες στους μαθητές μας. Η επιστροφή στην τάξη μετά από αυτή την εμπειρία είναι διαφορετική, καθώς φέρνεις μαζί σου μια νέα προοπτική και πολλά παραδείγματα από την πραγματική επιστημονική έρευνα.

Η συμμετοχή της στο CERN ήταν μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες της επαγγελματικής της πορείας.

Μετά το πέρας της επιμόρφωσης γυρίσανε στην Ελλάδα γεμάτοι εικόνες, ερεθίσματα και γνώσεις  τις οποίες έχουμε σκοπό να τις μεταλαμπαδεύσουνε στους μαθητές τους, με την ελπίδα να τους ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της επιστήμης.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia